EPDM dakbedekking met ballast
Bij het daksysteem met ballast wordt de EPDM rubberfolie los op de ondergrond gelegd. Meestal wordt hiervoor een EPDM membraan uit één stuk genomen, met een dikte van 1,15 mm. Om het “wegkruipen” van de rubberfolie te vermijden wordt de folie minstens langs de muurzijde mechanisch verankerd aan de ondergrond met een kimfixatie.

Na het aansluiten van accessoires als waterafvoer, verluchting, dakkoepels e.d., wordt een ballast aangebracht. Hiervoor worden meestal ronde gewassen keien van 1 à 2 cm doorsnede genomen. Gebroken kiezel of grind is eveneens mogelijk op voorwaarde dat eerst een anti-worteldoek of dergelijke wordt gelegd om de EPDM folie te beschermen. Voor dakterrassen wordt ook wel eens voor betontegels met vlakke afwerking aan de onderkant gekozen.

Bij het daksysteem met ballast hoeven de onderliggende isolatieplaten ook niet vastgelijmd of mechanisch bevestigd te worden. Geschikte isolatiematerialen zijn PU en PIR isolatieplaten.

Het geballast systeem is het goedkoopste van de EPDM dakbedekkingsystemen, maar kan enkel worden toegepast indien de structuur van het gebouw voldoende sterk is om het gewicht van de ballast te dragen, en de helling van het dak niet groter is als 15 %. Voor een dakuitbouw van 5 op 8 meter bedraagt dit extra gewicht al gauw 2000kg.

Gekleefde EPDM dakbedekking
Bij het volledig gekleefd daksysteem wordt het EPDM membraan met een speciale EPDM contactlijm gekleefd op de ondergrond. Ook hier is het aan te raden om zoveel als mogelijk met een folie uit één stuk te nemen. Eventuele naden kunnen echter probleemloos waterdicht worden verkleefd met een specifiek hiervoor geschikte zelfklevende naadfolie. Het is raadzaam hiervoor het advies van de vakman te vragen om eventuele lekkages te voorkomen. Voor het verlijmen van EPDM wordt meestal een dikte van 1,15 mm of 1,52 mm gekozen.

Als dakisolatie wordt PIR of PU isolatieplaten aangeraden, deze kunnen op eenvoudige wijze verlijmd worden aan de ondergrond met isolatieschuim, of mechanisch bevestigd met plaatjes en schroeven.

Het volledig verkleefd systeem zonder dakballast is ideaal voor onregelmatige daken of constructies met een beperkt draagvermogen.

Mechanisch bevestigde EPDM dakbedekking
Bij het mechanisch bevestigd daksysteem wordt de EPDM folie niet in één stuk, maar los in banen gelegd op de daartoe geschikte ondergrond, met een overlapping van minimaal 10 cm. De naden worden verkleefd en/of mechanisch bevestigd aan de ondergrond. Soms worden extra verankeringslatten bovenop de folie geplaatst, waarbij deze worden afgedicht met 15 cm brede zelfklevende strips. De afstand tussen deze latten bedraagt ongeveer 2 meter, en wordt aangepast in functie van de te verwachten windbelasting.

Het mechanisch bevestigd daksysteem is net als het gekleefd systeem toepasbaar op daken die de extra belasting van een geballast systeem niet kunnen dragen.

TIP: Bespaar duizenden euro's en plaats uw EPDM plat dak zelf!

Gerelateerde artikels

0 reacties

/*-- Code Google Analytics --*/